Random header image... Refresh for more!

Кратки икономически новини 10-15 ноемвири 2014 година

Г20 търси начини за откриването на милиони работни места
Австралийският премиер Тони Абът, който е домакин на започналата днес среща на върха на Г20, се ангажира с инициативата брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 2 трлн. долара. Той обеща по-свободна търговия и по-големи инвестиции в инфраструктура.
Абът даде заявка, че тазгодишното събитие, събрало лидерите на 20-те най-големи икономики в света, ще бъде повече от обикновено говорене. По думите му се планира растеж и прибавянето на милиони работни места, които ще подсилят световния БВП с над 2 на сто над очакваните нива през следващите пет години.

Л. Хампарцумян: Държавен заем е най-евтиният вариант за попълване на ФГВБ
Държавният заем ще е най-евтиният вариант за попълване на липсващите средства във Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

SOFIX изгуби над 2% през тази седмица
Двата основни индекса на Българска фондова борса (БФБ) записаха понижения в пети пореден ден. Спадът при SOFIX бе от 0.1% до 524.91 пункта, докато BGBX40 нарасна с 0.22% до 105.22 пункта. BGREIT и BGTR30 изгубиха 0.2% и 0.29% до 96.68 пункта и 410.54 пункта, респективно.

Няма да има коледни добавки за пенсионерите, отсече финансовият министър
За нас тема за промяна на данъци и осигуровки не стои, заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия.
„Със сигурност ще направим усилие да влезем в рамките на 3% дефицит, това означава, че ще се стремим да харчим, колкото изкарваме. Няма да има коледни добавки за пенсионерите. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда, ако си съберем приходите през следващата година и направим бюджет, който няма да е на свръх дефицит, тогава можем да си позволим да сме по-широко скроени”, каза Горанов.

КЗК е наложила санкции за 35 милиона лева от началото на годината
За десетте месеца на годината Комисията за защита на конкуренцията е наложила санкции от 30 милиона лева за злоупотреби с картели и 5 милиона лева за нелоялна конкуренция. За пореден път Комисията ще предложи при доказани картелни споразумения да се търси наказателна отговорност, заяви нейният председател Петко Николов.
В момента КЗК има трийсетина висящи дела в областта на антитръста почти на всички пазари и около 50 дела в областта на нелоялната конкуренция, посочи Петко Николов